Одеська ОВА спростовує генеральське звання Кіпера

08 серпня 2024 р. 14:03

Одеська ОВА спростовує генеральське звання Кіпера

Фото: Одеська ОВА

Через добу після запиту ЦПР прокомунікувати стосовно звання начальника Одеської обласної військової адміністрації Олега Кіпера, Одеська ОВА підтвердила нашу інформацію про проходження військової служби чиновником та отримання ним військового звання полковника.

Як повідомляє ЦПР, в ОВА зазначили, що Кіпер не отримав потім генеральского звання.

"Олег Олександрович Кіпер за званням є полковником. Інформація щодо отримання ним звання генерала - не відповідає дійсності", - відповіли нам в пресслужбі Одеської обласної військової адміністрації.

Там також зазначили, що він "неодноразово вдягав форму зі спеціальними шевронами, що свідчать про його звання" та надали відповідне фото. 


Фото: Одеська ОВА

За інформацією джерел ЦПР, документ про генеральське звання Кіпера зараз на розгляді, його могли призупинити через нашу вчорашню публікацію: "Голова Одеської ОВА таємно отримав генеральське звання". 

Нагадаємо, як тільки Олег Кіпер був призначений начальником Одеської обласної військової адміністрації, він уклав контракт про проходження військової служби у Службі безпеки України.

На наш запит до СБУ, в відомстві надали відповідну копію наказу від 30 травня 2023 року. В документі зазначається, що чиновник прибув із запасу ЗСУ, має чин старшого радника юстиції, диплом спеціаліста Одеської юридичної академії та уклав контракт на один рік. 


Фото: ЦПР

За це Кіперу присвоїли звання в порядку переатестування, але в наданій нам копії наказу саме звання в СБУ затерли.

ЦПР зазначав, що чин старшого радника юстиції, який мав Кіпер до військової служби за контрактом, відповідає військовому званню полковника. Однак, за інформацією джерел ЦПР, за рік на посаді голови ОВА Кіпер мав отримати генеральське звання.

Довідка: Кабмін схвалив призначення Олега Кіпера на посаду голови Одеської ОВА 30 травня 2023 року. Указ про його призначення в той же день підписав президент Володимир Зеленський

За часів Віктора Януковича Олег Кіпер був заступником начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України, куди його призначив тодішній генпрокурор Віктор Пшонка. 24 жовтня 2014 року Кіпера люстрували та внесли до переліку осіб, яким заборонено працювати в органах державної влади до 2024 року.

З квітня 2019 року він надавав професійну допомогу Офісу Президента з питань діяльності правоохоронних органів. 11 вересня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва повернув йому посаду старшого прокурора Головного управління нагляду, назвавши люстрацію безпідставною, а причетність до узурпації влади Януковичем — не встановленою. Тоді суд зобов'язав ГПУ виключити Олега Кіпера з реєстру люстрованих осіб Міністерства юстиції та виплатити йому 805 тисяч гривень за вимушені прогули.

З 9 червня 2020 року він працював заступником прокурора Києва, а з 27 липня того ж року тодішня Генеральна прокурорка України Ірина Венедиктова призначила його прокурором Києва.

Раніше ЦПР повідомляв, що Національне агентство з питань запобігання корупції засекретило декларації керівника Одеської ОВА. Цю інформацію нам підтвердила прессекретарка Кіпера Юлія Колтак та зазначила, що очільник ОВА служить в лавах ЗСУ.

Нещодавно ЦПР знов звернувся до НАЗК та попросив надати документ про засекречення декларації очільника Одещини, але там наголосили, що вилучили з відкритого доступу його декларації, тому що вони були подані до початку проходження військової служби. НАЗК наполягає, що шкода від оприлюднення такої інформації "переважає суспільний інтерес в її отриманні, а тому така інформація підлягає обмеженню в доступі".

"Зважаючи на зазначене, надання копій будь-яких документів, пов’язаних з вилученням декларацій з відкритого доступу, не вбачається за можливе", - відповіли в агентстві.

Звернемо увагу, що НАЗК приховує від загалу декларації не усіх голів ОВА. Наприклад декларацію голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма НАЗК оприлюднило.

Ната Чернецька